Egy tréning, mely összehozza az értékeket

Egy nagyvállalat életében sokszor több országból érkező munkavállalók csoportosulnak. A sokféle kultúra és a több nyelv, a különböző szokások, vagy például stresszkezelési szokások bizony számtalan esetben feszültséget generálnak a nagyvállalatok életében. Beszélhetünk mondjuk itt olyan kisvállalatról is, ahol több nép fut össze munkavállalóként, akkor is, ha azok száma nem haladja meg a néhány főt. A munkahelyi konfliktusok, a stressz és a kezeletlen stresszhelyzetek nagymértékben visszafoghatják a vállalat hatékony működését és a folyamatos fejlődést egyaránt.

Mit tehetünk ezellen? Alkalmazzunk csak egy bizonyos területről érkező munkavállalókat? Esetleg csak magyar emberekkel dolgozzunk együtt? Érezhetjük, hogy ez a fajta megoldás ma már szinte kivitelezhetetlen. Még egy kisvállalat esetleg meg tudja ezt oldani, de számos esetben sokkal több forrással és sokkal több egyéni fejlesztéssel járna ez. A nagyvállalatok számára ez a fajta megoldás szinte lehetetlen. A globalizáció, a nagyvállalatok leányvállalati szinten történő terjeszkedései és a különböző területeken, gyártástechnológiában, szolgáltatás nyújtásban szerzett szakami tapasztalat megköveteli a külföldi munkavállalók alkalmazását a vállalatoknál.

Éppen ezért természetesen szükség volt valamilyen hatékony, élhető és megvalósítható megoldás felkutatására, mely gyorsan és könnyen bevezethető egy nagyvállalat esetében is. Ez a megoldás pedig nem más, mint az interkulturális tréning. Mit takar ez, milyen feladatokat kell véghez vinnie a különböző szervezeteknek, mennyire hatékony, milyen feladatokból áll a folyamat, mennyire költségigényes és egyéb kérdésekre a különböző tréner cégek különböző válaszokat adnak. Egy biztos, ha megtaláljuk a szervezethez illeszkedő tréner céget és hatékony közös munkával tudjuk végig vinni a folyamatokat, a szervezeti és így a vállalati hatékonyság is szárnyalni kezd, amely a vállalati gazdasági mutatókon is tükröződni fog. Megéri tehát keresgélni és belevágni egy ilyen közös munkába egy profi céggel. Hogy többé ne jelentsen akadály a különböző kultúrák és szokások földjéről érkezett munkavállalókkal tarkított beosztottak közgének hatékony és jó hangulatú együttműködése.